Identificeren van een gebrekkig afvoersysteem en wat te nemen

Een riolering is cruciaal voor uw woning. Het is fijn als alles naar behoren werkt, maar soms kan er schade ontstaan. Op welke manier kunt u dit opmerken? En wat moet u vervolgens doen?Dit blogartikel behandelt diverse symptomen van een beschadigd riool en biedt oplossingen om direct actie te ondernemen bij eventuele problemen.

Hoe u een kapotte riool kunt identificeren

Er zijn meerdere problemen die kunnen wijzen op een beschadigd rioolstelsel. Hierbij kunnen er kleine problemen ontstaan zoals stankoverlast en borrelende afvoerputjes, maar ook vervelende kwesties zoals verstoppingen. Als deze problemen elk jaar voorkomen, hoeft u zich nog geen zorgen te maken over een defecte riolering. Als de problemen blijven voortduren, is het verstandig om een rioolinspectie te overwegen.

Een extra probleem met verstoppingen is een totaalverstopping die herkend kan worden aan overstromingen rond de afvoerputjes in uw woning. Dit is ook een teken van een kapotte riolering. Gemiddeld heeft zo’n 20% van alle gevallen van verstopping een kapot riool als oorzaak. Als u een kelder bezit, kunt u bij een kapotte riolering water of schimmel aantreffen in de kelder zelf of in de kruipruimte. In dergelijke gevallen is een inspectie of zelfs een reparatie vereist.

Hoe vat een riool schade op?

Een riool kan door verschillende oorzaken beschadigd raken. Zowel interne als externe invloeden spelen hierbij een rol. De slijtage door ouderdom of een fout in de ophanging van het riool kan leiden tot problemen. Ook schade door slecht weer is een risicofactor. Wanneer er druk op het riool toeneemt, kan dit resulteren in scheuren.

Het riool kan zich losmaken van de muur of intern scheuren door de druk op het systeem. Schade aan het riool kan eveneens veroorzaakt worden door wortelgroei en corrosie. Bij al deze situaties is het raadzaam om een inspectie van het riool te laten doen voordat met de reparaties gestart wordt.

Wanneer is het nodig uw riool te laten inspecteren?

Er zijn specialisten die beschikken over geavanceerde hulpmiddelen om een gebrekkig riool te kunnen opmerken. Wanneer een rioolinspectie wordt uitgevoerd, wordt snel duidelijk waar het probleem zich bevindt en wat er moet gebeuren. Inspectie kan op twee manieren worden gedaan, met een rioolcamera of door rookdetectie toe te passen.

Een riooldetectiecamera is een speciaal soort camera die het riool in kan om de situatie te bekijken en de problemen in kaart te brengen. Het rookdetectie-apparaat blaast rook het riool in en controleert of deze op bepaalde punten in de riolering verdwijnt. De plaatsen waar de rook niet meer zichtbaar is, geven een indicatie van een mogelijke lekkage in het riool.

U kunt de inspectie of reparatie van uw riool laten doen

Denkt u dat uw riool kapot is? Of heeft u regelmatig gedoe met uw afvoer?Wij helpen u verder! Neem contact op met ATF Loodgieter & Onderhoud via 070 207 5094 en plan een afspraak in. Daar helpen we u graag mee met inspectie of reparatie.

Snel een medewerker spreken?

Bel 070 207 5094

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Een verstopte afvoer in uw gootsteen
> Zeg vaarwel tegen rioolvliegjes
> Hulp bij rioolluchtproblemen